10 september 2021

Als het gaat om alles wat je lief is, vertrouw dan op kennis, niet alleen op intuïtie

“We hebben er alles aan gedaan, we gaan uit elkaar.” Een zin die ik talloze malen heb gehoord, niet alleen in de tijd dat ik nog echtscheidingsadvocaat en mediator was, maar ook recent nog van vrienden. Vrienden van wie ik nooit gedacht had dat ze niet gelukkig waren. Die aan de buitenkant het ideale paar leken, maar waarbij “de koek ineens op” bleek te zijn.

Mensen weten de schone schijn vaak lang op te houden, maar als je een inkijkje krijgt in hun gevoelsleven, zie je soms veel onzekerheid en verdriet.  Mensen voelen zich niet gewaardeerd, niet begrepen, niet geliefd. Ze proberen het met hun partner te bespreken maar de boodschap lijkt vaak niet aan te komen. Ze doen hun best maar doen meestal meer van hetzelfde. Ze hebben nog nooit gehoord van de vijf talen van de liefde, en weten dus niet dat voor sommige mensen vragen als: “Hoe gaat het met je?” of “wil je een kopje thee?”, veel meer waarde hebben als teken van liefde dan een duur cadeau. 

Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen doen maar wat. Ze denken dat de ander wel kan aanvoelen, wat ze nodig hebben en andersom. Maar als je meer van jouw relatie verwacht dan een gezellige routine is de “trial-and-error-methode” niet alleen onnodig pijnlijk en inefficiënt, maar ook hopeloos ouderwets.  Voordat je, na de zoveelste teleurstelling, alles opbreekt wat je lief is, vraag je dan even af of je er écht alles aan gedaan hebt. Ken je de basisbeginselen van de liefde wel? Heb je meer gedaan dan afgaan op jouw intuïtie of gevoel? Een nieuwe partner is niet de oplossing voor problemen als je dezelfde fouten blijft maken in een volgende relatie. Het aantal tweede huwelijken dat strandt, is namelijk veel hoger dan eerste huwelijken. 

Hoog tijd dus om relaties te baseren op kennis in plaats van intuïtie alleen. Voorkom dat je in de problemen komt, en zorg dat je de basiskennis beheerst over het hebben en houden van een goede relatie.  Ingewikkeld? Nee hoor, juist heel gemakkelijk.

In slechts twee uur tijd leren schijver/columnist/mannen-kenner Jan Heemskerk en ik je de kracht van de verschillende liefdestalen, wat mannen moeten weten om vrouwen te begrijpen en andersom, hoe je de intimiteit kunt vergroten, waarom ruzie maken soms best goed kan zijn en hoe je het liefdesvuur in je relatie brandend houdt. Met deze inspirerende tips leer je met minimale inspanning het maximale uit jouw relatie te halen. Je hebt een gezellige avond en gaat gegarandeerd blij naar huis. Ook voor singles, die direct een goede start willen maken als ze een nieuwe liefde vinden.

Zorg voor een goed fundament onder jouw relatie en kom naar “All you need is love? Hoe dan? Samen met Jan!” op zaterdag 30 oktober 2021 van 19.30 -21.30 uur in Theater De Kamers in Amersfoort. De lezing is mogelijk gemaakt met subsidie van Indebuurt033 Kaarten kosten 10 euro per persoon. Meer informatie: www.overliefdegesproken.nl/lezingen, of bestel direct via de oranje bestelknop bovenaan deze site.

 © Ivonne Schouten-Hoek