30 jun. 2022

Hoe voorkom je relatiestress in de vakantie? 5 tips om het leuk te houden.

Zie jij ook zo uit naar de vakantie? Heerlijk ontspannen in de zon op een terrasje, strand of zwembad? Het kost veel geld maar je hebt het ervoor over want je hebt er hard voor gewerkt. Het wordt geweldig!

Maar waarom is er dan al jarenlang een echtscheidingspiek direct na de vakantiemaanden, in september?

Het punt is dat mensen soms te hoge verwachtingen hebben van de vakantie. In de brochures staat niks over files, lange wachttijden op vliegvelden, kinderen die niet willen wat jij wil, dagenlang regen en een lekkende tent, uitzicht op een blinde muur in plaats van op zee etc. Als je bij tegenslagen in de vakantie dichter op elkaar zit en er geen afleiding is van werk, hobby’s of vrienden, kunnen de spanningen soms hoog oplopen.

Hoe voorkom je relatiestress in de vakantie? 5 tips om het leuk te houden:

1) Calculeer tegenslagen in en verzacht wachttijden:

Ga er niet vanuit dat de vakantie perfect is want er gaat altijd wel iets mis. Als je je instelt op tien tegenslagen, dan behoud jij je goede humeur en kun je veel sneller doorschakelen als er maar twee of drie dingen mis gaan, simpelweg omdat het veel beter gaat dan verwacht. Als je je instelt op perfectie, komt elke tegenslag keihard aan. Dat kost veel meer energie.

Download een leuk luisterboek, een show van jouw favoriete cabaretier of muziek op Spotify waar je vrolijk van wordt om files of wachttijden te verzachten. Blijf niet “hangen” in de tegenslag door die steeds te benoemen. Feiten kun je niet veranderen, maar je hebt altijd een keuze hoe je erop reageert. Kijk naar wat er wèl kan, in plaats van wat er allemaal niet kan.

Doet je partner iets verkeerd? Wrijf het dan niet in. Een fout maken is geen keuze, maar jouw reactie erop wel. Iemand ergens de schuld van geven, lost het probleem niet op maar verziekt wel verder de sfeer en daar wordt niemand blij van. Realiseer je dat jij zelf ook wel eens iets verkeerd doet en wees mild. Behandel je partner zoals je zelf behandeld zou willen worden als jij de fout gemaakt zou hebben. Zoek samen naar oplossingen en train jezelf te focussen op wat er wèl goed gaat. Daar word je niet alleen blijer van, maar ook mooier, want je verzuurt niet en je krijgt minder rimpels 😉

2) Benoem je verwachtingen:

Bespreek van te voren wat vakantie voor jou betekent en wat je graag wil doen. Besef dat je niet alles samen hoeft te doen op vakantie en je ook niet alleen maar bezig hoeft te zijn met wat je partner of de kinderen leuk vinden. Spreek met elkaar af wat je samen wil doen, en gun elkaar ook af en toe een moment apart als de ander iets wil doen waar jij, je partner of de kinderen geen zin in hebben.

3) Maak nieuwe herinneringen:

In de vakantie wil je de sleur doorbreken, nieuwe herinneringen maken. Doe dus niet jaar in jaar uit hetzelfde. Heb je een vakantiehuis waar je elk jaar naar toe gaat? Gebruik dat huis dan ook eens als basis om nieuwe plekken te ontdekken. Zorg dat je op vakantie iets nieuws onderneemt met je partner, zodat je weer nieuwe gespreksstof hebt. Doe iets wat je thuis niet doet. Kook eens een ander recept, ga naar een nieuw restaurant, doe activiteit die je normaal niet doet en ontdek zo nieuwe dingen over elkaar.

Vul geen dingen in omdat je al meent te weten hoe je partner over iets denkt. Iets wat vorig jaar nog vanzelfsprekend was, hoeft dat dit jaar niet meer te zijn. Ik heb bijvoorbeeld 20 jaar geleden gezegd dat ik nooit meer achterop een motor wilde zitten. Dat leek een gegeven waar niet meer over gepraat werd. Maar de Corona maatregelen en een kleine aanpassing op de motor, zorgde ervoor ik van gedachten ben veranderd en ik maak nu al meer dan een jaar mooie tochtjes met Robert op de motor. Niets blijft ooit hetzelfde, omstandigheden en personen veranderen dus check de houdbaarheidsdatum van een mening.

4) Maak samen een toekomstplan, wat staat er op jouw bucketlist?

Fantaseer eens met je partner wat jullie zouden doen als je de staatsloterij zou winnen en alles mogelijk zou zijn. Je hebt geen beperkingen. Beschrijf het tot in detail en kijk daarna eens wat je het komende jaar al zou kunnen doen, hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Je zult zien dat er best al veel mogelijk is ook als je dat geld niet hebt. En los daarvan, heb je een leuk gesprek en ontdek je misschien wel een hele nieuwe kant van je partner.

5) Behandel je eigen partner eens als een geheime minnaar of minnares.

Stuur eens een lief appje en zoen elkaar weer zoals je deed toen je elkaar net ontmoette. Doe het eens op een andere plek. Neem tijd voor een massage en vertraag tijdens de seks. Een lichte langzame aanraking is veel opwindender dan een snelle. Bespreek eens wat je sexy vindt aan je partner, wat je vaker zou willen en benoem waarom je verliefd op hem of haar bent geworden. Onderzoek heeft uitgewezen dat huidcontact de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine stimuleert, waardoor je stress verlaagt, je jouw partner leuker gaat vinden en je meer van hem of haar kunt verdragen. Win/win dus 😉

Fijne vakantie!