10 Nov. 2021

Soms ligt de focus te veel op de oorzaak van problemen in plaats van op de oplossingen.

Stel dat je relatie niet meer zo lekker loopt. Dat hoeft niet te betekenen dat je een slechte relatie hebt. Sterker nog, juist díe periodes bieden kans op groei! Ook de beste lange relaties hebben mindere periodes gekend. Het is fijn als je weet wat je kunt doen om elkaar daarin niet te verliezen. Wat veel mensen niet weten is dat een relatie zich ontwikkelt, op dezelfde wijze als een kind. “Oei, ik groei!” geldt dus ook voor relaties. Een relatie van 3 jaar kent andere uitdagingen dan een relatie van 11 jaar of van 21 jaar. Veel mensen hebben geen idee hoe dit werkt en wat ze eraan kunnen doen om een relatie op lange termijn goed te houden. Ze doen maar wat, op “hun gevoel”, net als bijna iedereen in hun omgeving. Deze “trial-and-error-methode” is vaak onnodig pijnlijk en heeft inmiddels al veel te veel echtscheidingen veroorzaakt. Want als je hindernissen niet herkent en geen kennis hebt hoe je een relatie op de rit kunt houden, zal “harder je best doen” waarschijnlijk betekenen dat je blijft doen wat je deed, met een extra schepje erboven op. Maar als je blijft doen, wat je deed, krijg je wat je kreeg. In plaats van het probleem op te lossen, word je alleen maar bevestigd in de gedachte dat je “er alles aan gedaan hebt, maar het nooit beter zal worden.” En in therapie wordt er vaak vanuit gegaan dat je eerst de oorzaak van de problemen moet kennen voordat je kunt werken aan een oplossing.

 Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: soms wordt er te veel gefocust op de oorzaak van de problemen en te weinig op de oplossing.

Als je relatie in troebel water komt, kun je direct met een bodemsanering beginnen, maar je kunt ook eerst zorgen dat het oppervlaktewater helder wordt zodat je de schoonheid weer ziet en gemotiveerd bent om -als het nodig is- ook de rest aan te pakken. Mijn aanpak als relatieconsultant is gebaseerd op wat ik leerde van de gesprekken met cliënten uit de tijd dat ik nog echtscheidingsadvocaat was. Mijn ervaring is dat, ook als je dieper gelegen problemen wil oplossen, je eerst “schijfruimte” moet vrijmaken en je mensen moet motiveren om op een leuke manier aan de slag te gaan met hun relatie. De sfeer verbeteren. Zodat er weer hoop komt dat de relatie nog niet verloren is. Zodat ze weer moeite willen doen omdat de relatie iets oplevert, voor zichzelf en voor elkaar. Door concrete adviezen te geven, focus ik dus eerst op oplossingen. Mensen moeten snel succes kunnen boeken zodat ze inzien dat verandering mogelijk is. Ik deel mijn kennis en ervaring en geef concrete tips die mensen direct kunnen gebruiken en die snel resultaat laten zien. Waardoor ze zich meer gewaardeerd voelen, waardoor ze hoop krijgen dat het goed kan komen. Eenvoudige tips om beter te communiceren of om de intimiteit te vergroten.

Is die kennis alleen handig voor mensen van wie de relatie in een mindere fase zit? Nee. Voorkomen is beter dan genezen, geldt ook hier. Hoe eerder je de basiskennis over het hebben en houden van een goede relatie kent, hoe eerder je er profijt van hebt en hoe makkelijker je door de “Oei, ik groei-fases” komt. Voor goede relaties is dit dus ook interessant. En ben je single? Investeer dan nu al in de basiskennis relaties, zodat je als je een nieuwe liefde tegenkomt, je basale relatiefouten weet te vermijden en je dus direct een goede start maakt.

Ben je nieuwsgierig naar dé basiskennis voor een goede relatie? Kom dan op vrijdag 26 november a.s. om 19.30 uur naar de lezing “All you need is love? Hoe dan? Samen met Jan!” in Theater De Kamers in Amersfoort. Luisteren, leren en lachen. Makkelijker kunnen Jan Heemskerk en ik het niet maken. Doe je mee? Dankzij subsidie van Indebuurt033 kosten tickets slechts 10 euro p.p. Meer info en aanmelden: overliefdegesproken.nl/lezingen.

© Ivonne Schouten-Hoek