1 okt. 2022

Hoe voorkom je zeuren, klagen & aandacht vragen?


“Mijn vrouw moppert en zeurt zoveel,” zei een vriend tegen mij toen ik aangaf dat ik een online relatiecursus heb gemaakt. Heb je daar een oplossing voor? “Ik werk me kapot en geef haar alles, maar toch lijkt het nooit genoeg.”

“Het kan zijn dat jullie verschillende liefdestalen hebben,” zei ik. Dan komen uitingen van liefde niet aan. Als jij jouw liefde bijvoorbeeld uitdrukt in kadootjes, kun je denken dat je met het geven van veel kadootjes goed bezig bent. Maar als zij niet zoveel waarde hecht aan kadootjes, en zij de liefde afmeet aan hoeveel tijd je met haar doorbrengt of in hoeverre je haar een handje helpt met een rotklusje, kun je over en weer het gevoel krijgen dat jouw boodschappen van liefde niet aankomen. Mensen die elkaars liefdestaal niet kennen kunnen soms ten onrechte het gevoel krijgen dat ze door de ander helemaal niet gewaardeerd worden, of erger nog, dat er niet van ze gehouden wordt. Ze worden mopperig en hebben het gevoel niks goed te kunnen doen. Voor je het weet zit je relatie in een negatieve spiraal, terwijl dit heel eenvoudig op te lossen is. Hoe het zit met die liefdestalen, vertel ik in de online cursus Boost Your Love Life. Maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn.

Mopperde en klaagde ze ook al toen jullie elkaar leerden kennen?vroeg ik.
“Nee, toen deed ze dat nooit, anders was ik niet op haar gevallen,” lachte hij.
.
“Geef je haar wel eens een compliment als ze iets in het huishouden doet?”
“Nee,” zei hij. “Ik doe zelf dingen in het huishouden, dat is toch normaal? Daar hoef ik haar toch geen compliment voor te geven?”
“Geef je haar over iets anders wel eens een compliment? Dat ze er goed uitziet? :
Dat je waardeert hoe hard ze werkt of dat ze iets liefs heeft gedaan voor een familielid, de kinderen geholpen heeft met huiswerk na een drukke werkdag? Ik noem maar wat,” vroeg ik.

“Nee, want dat soort dingen doe ik ook allemaal,” zei hij. “Het verschil is alleen dat ik er niet over klaag.”
“En als ze klaagt en moppert, wat doe jij dan?” vroeg ik.)2
“Dan ga ik haar natuurlijk helpen,” zei hij, “maar de sfeer is dan al verpest, want zij vindt dat ik het uit mezelf had moeten doen.”

Het punt is dat zeuren en klagen, niet hetzelfde is als hulp vragen. Als de vrouw
van onze vriend vooraf precies had gevraagd (niet geëist 😉) wat ze van hem wilde, had hij haar waarschijnlijk geholpen zonder dat de sfeer was verpest. En als ze hem daarna had bedankt, had hij de volgende keer misschien uit zichzelf al aangeboden te helpen.

Maar in dit geval kun je de schuld niet alleen bij de vrouw leggen.

Omdat deze man alles wat zijn vrouw goed doet als vanzelfsprekend ervaart en alleen reageert of aandacht geeft als ze begint te mopperen of te zeuren, heeft hij haar onbewust beloond als ze ging klagen of zeuren. Dat zal ze dus steeds vaker gaan doen want hij negeert haar goede gedrag en beloont het slechte. Hij leerde haar dus zeuren…

Hoe kun je dit voorkomen of oplossen? Beloon alleen goed gedrag. Gaat iemand klagen, zeuren, mopperen, geef dan geen aandacht. Focus op de dingen die goed gaan, benoem die en geef daar een compliment op. Zeg daarbij niks over dat er niet geklaagd of gezeurd wordt. Dus niet: “Fijn dat je nu eens niet zeurt over ….” Door slecht gedrag te negeren en goed gedrag te belonen (liefst in de juiste liefdestaal), komt je relatie weer in een flow. Wil je meer direct toepasbare relatietips? Bestel dan mijn online relatie cursus ‘Boost Your Love Life’ of maak een afspraak voor een persoonlijk advies op maat.