BLOG

10 september 2021

Als het gaat om alles wat je lief is,
vertrouw dan op kennis, niet alleen op intuïtie.

“We hebben er alles aan gedaan, we gaan uit elkaar.” Een zin die ik talloze malen heb gehoord, niet alleen in de tijd dat ik nog echtscheidingsadvocaat en mediator was, maar ook recent nog van vrienden. Vrienden van wie ik nooit gedacht had dat ze niet gelukkig waren. Die aan de buitenkant het ideale paar leken, maar waarbij “de koek ineens op” bleek te zijn.

Mensen weten de schone schijn vaak lang op te houden, maar als je een inkijkje krijgt in hun gevoelsleven, zie je soms veel onzekerheid en verdriet.  Mensen voelen zich niet gewaardeerd, niet begrepen, niet geliefd. Ze proberen het met hun partner te bespreken maar de boodschap lijkt vaak niet aan te komen. Ze doen hun best maar doen meestal meer van hetzelfde. Ze hebben nog nooit gehoord van de vijf talen van de liefde, en weten dus niet dat voor sommige mensen vragen als: “Hoe gaat het met je?” of “wil je een kopje thee?”, veel meer waarde hebben als teken van liefde dan een duur cadeau. 

Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen doen maar wat. Ze denken dat de ander wel kan aanvoelen, wat ze nodig hebben en andersom. Maar als je meer van jouw relatie verwacht dan een gezellige routine is de “trial-and-error-methode” niet alleen onnodig pijnlijk en inefficiënt, maar ook hopeloos ouderwets.  Voordat je, na de zoveelste teleurstelling, alles opbreekt wat je lief is, vraag je dan even af of je er écht alles aan gedaan hebt. Ken je de basisbeginselen van de liefde wel? Heb je meer gedaan dan afgaan op jouw intuïtie of gevoel? Een nieuwe partner is niet de oplossing voor problemen als je dezelfde fouten blijft maken in een volgende relatie. Het aantal tweede huwelijken dat strandt, is namelijk veel hoger dan eerste huwelijken. 

Hoog tijd dus om relaties te baseren op kennis in plaats van intuïtie alleen. Voorkom dat je in de problemen komt, en zorg dat je de basiskennis beheerst over het hebben en houden van een goede relatie.  Ingewikkeld? Nee hoor, juist heel gemakkelijk.

In slechts twee uur tijd leren schijver/columnist/mannen-kenner Jan Heemskerk en ik je de kracht van de verschillende liefdestalen, wat mannen moeten weten om vrouwen te begrijpen en andersom, hoe je de intimiteit kunt vergroten, waarom ruzie maken soms best goed kan zijn en hoe je het liefdesvuur in je relatie brandend houdt. Met deze inspirerende tips leer je met minimale inspanning het maximale uit jouw relatie te halen. Je hebt een gezellige avond en gaat gegarandeerd blij naar huis. Ook voor singles, die direct een goede start willen maken als ze een nieuwe liefde vinden.

Zorg voor een goed fundament onder jouw relatie en kom naar “All you need is love? Hoe dan? Samen met Jan!” op zaterdag 30 oktober 2021 van 19.30 -21.30 uur in Theater De Kamers in Amersfoort. De lezing is mogelijk gemaakt met subsidie van Indebuurt033 Kaarten kosten 10 euro per persoon. Meer informatie: www.overliefdegesproken.nl/lezingen, of bestel direct via de oranje bestelknop bovenaan deze site.

 

20 juli 2021

Hoe voorkom je relatiestress in de vakantie?
5 tips om het leuk te houden.

In de brochures staat niks over files, lange wachttijden op vliegvelden, kinderen die niet willen wat jij wil, dagenlang regen, uitzicht op een blinde muur etc. Als je bij tegenslagen in de vakantie dichter op elkaar zit en er geen afleiding is van werk, hobby’s of vrienden, kunnen de spanningen soms hoog oplopen.

Hoe voorkom je relatiestress in de vakantie? 5 tips om het leuk te houden:

1) Calculeer tegenslagen in en verzacht wachttijden:

Ga er niet vanuit dat de vakantie perfect is want er gaat altijd wel iets mis. Als je je instelt op minstens tien tegenslagen, dan behoud jij je goede humeur en kun je veel sneller doorschakelen als er maar twee of drie dingen mis gaan, simpelweg omdat het veel beter gaat dan verwacht. Als je je instelt op perfectie, komt elke tegenslag keihard aan. Dat kost veel meer energie.

Download een leuk luisterboek, een show van jouw favoriete cabaretier of muziek op Spotify waar je vrolijk van wordt om files, wachttijden of tegenslagen te verzachten. Blijf niet “hangen” in de tegenslag door die steeds te benoemen. Iemand de schuld geven, helpt ook niet. De sfeer wordt er niet beter van en je maakt het alleen maar erger. Feiten kun je niet veranderen, maar je hebt altijd een keuze hoe je erop reageert. Focus op wat er wèl kan, in plaats van wat er allemaal niet kan en denk actief mee over een oplossing.

2) Benoem je verwachtingen:

Bespreek van te voren wat vakantie voor jou betekent en wat je graag wil doen. Besef dat je niet alles samen hoeft te doen op vakantie en je ook niet alleen maar bezig hoeft te zijn met wat je partner of de kinderen leuk vinden. Spreek met elkaar af wat je samen wil doen, en gun elkaar ook af en toe een moment apart als de ander iets wil doen waar jij, je partner of de kinderen geen zin in hebben.

3) Maak nieuwe herinneringen:

In de vakantie wil je de sleur doorbreken, nieuwe herinneringen maken. Zorg dan ook dat je op vakantie iets nieuws onderneemt met je partner, zodat je weer nieuwe gespreksstof hebt. Vul geen dingen in omdat je al meent te weten hoe je partner over iets denkt. Iets wat vorig jaar nog vanzelfsprekend was, hoeft dat dit jaar niet meer te zijn. Ik heb bijvoorbeeld 20 jaar geleden gezegd dat ik nooit meer achterop een motor wilde zitten. Dat leek een gegeven waar niet meer over gepraat werd. Maar de Corona maatregelen en een kleine aanpassing op de motor, zorgde ervoor ik van gedachten ben veranderd en ik maak nu al meer dan een jaar mooie tochtjes met Robert op de motor. Niets blijft ooit hetzelfde, omstandigheden en personen veranderen dus check de houdbaarheidsdatum van een mening. Soms hoeft er maar iets heel kleins te wijzigen om meer mogelijk te maken dan je denkt.

4) Maak samen een toekomstplan, wat staat er op jouw bucketlist?

Fantaseer eens met je partner wat jullie zouden doen als je de staatsloterij zou winnen en alles mogelijk zou zijn. Als er geen enkele beperking zou zijn. Beschrijf het tot in detail en kijk daarna eens wat je het komende jaar al zou kunnen doen, hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Je zult zien dat er best al veel mogelijk is ook als je dat geld niet hebt. En los daarvan, heb je een leuk gesprek en ontdek je misschien wel een hele nieuwe kant van je partner.

5) Behandel je eigen partner eens als een geheime minnaar of minnares.

Stuur eens een lief appje en zoen elkaar weer zoals je deed toen je elkaar net ontmoette. Bespreek eens wat je sexy vindt aan je partner, wat je vaker zou willen en benoem waarom je verliefd op hem of haar bent geworden. Neem tijd voor een massage en vertraag tijdens de seks. Een lichte langzame aanraking is veel opwindender dan een snelle. Onderzoek heeft uitgewezen dat huidcontact de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine stimuleert, waardoor je stress verlaagt, je jouw partner leuker gaat vinden en je meer van hem of haar kunt verdragen. Win/win dus 😉

Fijne vakantie!